Black Hat Seo Teknikleri


SEO ‘nun gücünü görüp, normal SEO yöntemlerinin dışında acaba bu işi şöyle yapsak nasıl olur diye düşünüp kurnazlıklar üreten kişilerin yaptığı çalışmalara genel olarak Black-Hat Seo yöntemleri deniliyor. Bu yöntemleri uygulayan sitenin başarısı bir anda artabilir ancak arama motorları tarafından fark edildikten sonra istatistiklerin dibe vurması kaçınılmazdır. Ben sizlere bu yöntemlerden bahsetmeye çalışacağım. Ama sizler acaba gerçekten etkili oluyor mu diye merak edip uygulamaya bile kalkışmayın. Dediğim gibi çalışmalarınız felaket ile sonuçlanabilir. SEO konusunda destek verdiğim bir siteye black-hat yöntemine girdiğini bilmediğim zamanlarda bir yöntem uygulamıştım. İlk zamanlar sitenin trafik artışında ve gelir düzeyinde gözle görülür şaşırtıcı bir yükseliş olmuştu ama bir süre sonra sıralama, trafik ve gelirlerde inanılmaz bir düşüş oldu. Biraz araştırdığımda uyguladığım yöntemin bir black-hat seo yöntemi olduğunu fark ettim.

Şimdi dilerseniz bu yöntemlerden kısaca bahsedelim.

Invisible Text

Belkide bir çoğunuzun bildiği ve hatta ilk zamanlar sitelerinde uyguladığı bir yöntemdir invisible text. Sayfanın en ücra köşesine arka plan rengiyle aynı renkte anahtar kelimeler yazmak diye tanımlayabiliriz bu yöntemi bir bakıma. Kimi arkadaşlar bir adım ileri giderek sadece arka plan rengiyle yetinmeyip fontun boyutunu de küçülterek kullanıcıların da fark etmemesini sağlamayı düşünmüşlerdir.

Submitting Repeatedly

Web sitenize yeni bir içerik eklediğinizde arama motoru robotları tarafından hemen indexlenmesi için o sayfanın ardı ardına tekrar eklenmesi işlemine denilebilir. Hemen indexlenme isteği şu nedenden dolayı olabilir. Mesela herhangi bir derbi maçı şifreli yayında verildiği zaman arama motorlarında ki bu kitleyi kendi sitelerine çekmek için maç sonrasında maçtan goller, yorumlar gibi titizlikle hazırlanmış bir title, etiket yapısı ve içerik ile hemen indexlenip aramalarda üst sıraya çıkmak hedeflenebilir bu yöntem kullanılarak. Ama sonuç her zaman mutluluk verici olmayabilir.

Mirror or Duplicate Sites

Ufak bir domain değişikliğiyle farklı sitelerde ki içeriği tamamen kendi sitesine çeken siteler ilk zamanlar sıralamada güzel yer edinirler. Hatta orjinal içeriğe sahip sitenin bile üzerinde yer aldıklarını gördüm bir çok kez. Ama gelin görün ki bu durum maalesef uzun süreçli olmuyor ve arama motorları tarafından fark edildiğinde sıralamalarda büyük bir düşüş yaşanıyor.




Tiny Text/Alt Text

Resim etiketi içerisinde bulunan resmin neyden bahsettiğini ifade eden alt etiketi için geliştirilen bir yöntemdir. Bu yöntem ile alt etiketi içerisine resimle alakası olmayan 3-4 cümle yazılır ve arama motorları tarafından indexlendiğinde özellikle resim arama botlarının indexleyip daha sonra resim aramalarından hit elde etmeyi düşünen sinsice düşünülmüş bir yöntemdir.

Doorway Pages / Cloaking

Bu yöntemi ilk öğrendiğimde vay canına insan oğlu ne kadar kurnaz demiştim! Yöntemin uygulanması çok basit. Sitenizi ziyaret eden kişinin normal ziyaretçimi yoksa bot mu olduğunu algılayıp ona göre daha önce hazırladığınız sayfayı ona sunmanız. Sitenizi ziyaret eden kullanıcının insan mı yoksa bot mu olduğunu user-agent etiketiyle öğrenebiliyoruz. Bunu öğrendikten sonra da bize sadece daha önce botlar için hazırladığımız özel sayfayı onlara sunmak. Bu sayfa kullanıcının gördüğü sayfadan farklı olarak daha çok anahtar ve hedef kelime içerdiği için başarıya ulaştırıyordu.(eskiden) Yabancı bir sitede okuduğum bir makalede bu yöntemi ilk uygulayan ilk sitelerin devasa rakamlar elde ettiğini yazıyordu.

Keyword Stuffing / Unrelated Keywords

Sitenin title, keywords, description alanlarına içerik ile alakasız uzun uzun kelimeler yazmak bu yöntemi tanımlar sanırım. Google’nin son yaptığı açıklama da keywords ve description etiketlerini sıralamada etkin olarak kullanmıyoruz demesi bu yöntemin de diğer yöntemler gibi tarihe karıştığını gösteriyor.



Machine Generated Content

İçeriğin özel bir yazılım ile otomatik olarak hazırlandığı yöntemdir. Çok geniş kapsamlı ve geniş bir database sahip olunduğu için bu yöntemin arama motorları tarafından algılanması zaman almaktadır.

Son olarak

Bu yöntemler ilk keşfedildiklerinde uygulanan sitelere yüksek trafik ve gelir getirmiştir. Arama motorlarının gelişmesiyle artık bu yöntemlerin bir çoğu kolayca fark edilmektedir. O yüzden merak edip uygulamayı bile aklınızdan geçirmeyin. Çünkü emekleriniz bir anda boşa gidebilir. Bunları sizinle paylaşarak sadece SEO dünyasının karanlık sokaklarında neler döndüğünü görmenizi istedim.

0 yorum:

Yorum Gönder